In het externe onderzoek naar oud-korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie wordt ook gekeken naar de rol van de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en die van de huidige, Ard van der Steur. Bijna de voltallige oppositie had hierop aangedrongen.

Van der Steur voldoet aan deze wens, blijkt dinsdag uit een brief van hem aan de Tweede Kamer. De oppositie wil onder meer weten of de steun van de centrale ondernemingsraad is ‘gekocht’ voor de enorme reorganisatie bij de politie.

Het is volgens Van der Steur terecht dat ook de rol van de (oud-)minister en het departement worden onderzocht. “Het is een volstrekt logische vraag om je af te vragen of de minister en het ministerie daarvan op de hoogte waren.” Hij ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet.

Champagneontbijt

De onderzoekers kijken naar de betrokkenheid van Bouman bij de misstanden van de centrale ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. Wie het externe onderzoek gaat doen, is nog niet bekend. Van der Steur kan ook nog geen inschatting geven wanneer het klaar zal zijn. Hij wil daar geen eindtermijn aan verbinden.

Intern onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de COR een flink deel van het budget van 1,6 miljoen euro uitgaf aan onder meer diners, feesten, partijen, overnachtingen met champagneontbijt en inhuur van onder anderen imagocoaches.

Volgens de huidige korpschef Erik Akerboom was dat onder meer het gevolg van solistisch optreden van voormalig voorzitter Frank Giltay van de COR. Akerboom heeft vorige maand aangifte gedaan tegen Giltay. Die legde in juni al zijn functie neer toen een onderzoek werd ingesteld naar de uitgaven van de ondernemingsraad.

Bouman op non-actief

Afgesproken is dat Bouman gedurende het onderzoek geen werkzaamheden meer verricht voor de politie. Bouman adviseert de politie sinds zijn vertrek als baas van de Nationale Politie.

Van der Steur zei vorige week nog dat Bouman niet op non-actief zou worden gezet naar aanleiding van het onderzoek naar de COR. De bewindsman zei toen dat hij beslissingen wilde nemen op basis van feiten. Een groot deel van de oppositie wilde juist wel dat Bouman zijn werk zou neerleggen. En dat is nu gebeurd.

LEES OOK: De gewone man moet zich verraden voelen door de VVD, stelt Lodewijk Asscher